Virkad matta – Crochet rug

Det påbörjade projektet jag visade för några veckor sedan är avslutat. Det resulterade mycket riktigt en liten matta. Jag stötte på patrull på vägen eftersom trasmattegarnet (i trikå) tog slut. Jag köpte trasorna på syfestivalen i Kista och hade inte en aning om i vilken monter men efter idogt detektivarbete listade jag ut att det var från Vävtex i Grängesberg. Jag ringde dem (de har ingen nätbutik) och de var gulliga nog att skicka mig lite extra material så jag kunde färdigställa mattan. Bra service!
——–
I finally finished the crochet project I started some weeks ago. It resulted in a small rug. I encountered some trouble on the way since I ran out of rags. I bought the jersey rags at the Sewing Festival in Stockholm and had no idea in which booth. But after some serious detective work, I figured out that it was from Vävtex in Grängesberg. I called them up (they don’t have an online store) and they were kind enough to send me some extra material so that I could complete my rug. That’s what I call good service! 

Virka stolpar och öka på antalet för varje varv för att mattan ska bli platt och inte skålformad. Varva med hålvarv och avsluta med en picotkant. Mitt mönster kommer från Vävtex men det finns t ex liknande mönster på Etsy för en rimlig slant. Eller använd mönstret från en virkad duk som du gillar, det fungerar också! /
Make double crochet stitches and increase the number of stitches on every row to make the rug flat and not shaped like a bowl. Alternate with loop rows and finish off with a picot trim. My pattern comes from Vävtex but you can find loads of similar patterns at Etsy, for a resonable price. Or use a doily pattern you like, that works too! 

Från början var det meningen att mattan skulle få bo i badrummet på övervåningen men jag tvekar lite. Just nu flyttar jag på den lite då och då för att se var den passar bäst. Här ligger den i hallen på övre plan. Tapeten i bakgrunden kommer från Pip Studio. /
The rug was supposed to be for the upstairs bathroom but now I’m not sure. At the moment I’m moving it from one room to another to see there it fits best. Here you see it in the hallway on the second floor. The wallpaper in the background is from Pip Studio

En som inte tvekar över var mattan ska ligga är lilla fröken E. “-Det är MIN matta!”, påstår hon bestämt. 😉 /
One who doesn’t hesitate in the least about where the rug should reside is little miss E.
“-It’s MY rug!”, she states.
😉

42 thoughts on “Virkad matta – Crochet rug

 1. Det är så kul att virka mattor och fort går det. Dvs om man har allt material hemma. Just nu håller jag på med en denimmatta virkad av restbitar från tyger det tar sin lilla tid.
  Vilket härligt rum gillar modellen på vimplarna och tapeten är underbar.

 2. Vilken underbar matta. jag har varit på gång så många gånger att virka en sådan men har aldrig hittat tiden till att riva trasor.. Köpa är ju så mycket smidigare!! Kram emelie

 3. Jättefin matta! Jag klipper trasor för glatta livet just nu. Håller på att bygga om och göra iordning ett nytt rum till dottern och hade tänkt att hon skulle få en sådan matta. Jag undrar var tapeten på första bilden kommer ifrån (den rosa med blommor)? Dottern pekade på bilden och sa “den tapeten vill jag ha!”. Fina bilder som alltid.

 4. Men åh åh åh så fin matta! Om du inte hittar den perfekta platsen till mattan så vet jag en väldans bra plats här i mitt hus 😉

 5. Kjempefin, og inspirerende! Har tenkt på å lage en sånn i flere år…kanskje det blir snart? Og lille frøken E gjør rett i si at den er hennes, den er jo helt perfekt der inne 🙂

 6. Sofia, Mia, Frk pyssel, Vardaxlyx, Yosofine, Lena Nordin, Pyssel på Torp, Guldmulten, Charlotte, Fiffiga systrar, Maria @ Sixtens mor, Carina, Laila, Nina, Madelein, Annika och Sandra på Ön: Tack! Mattan var rolig att virka!

  Rebecca: Ja, den nya kollektionen är helt fantastiskt fin! 🙂

  Rachel, Lisa, Niru, Chris: Thank you! Both of my girls really like it.

  Petronella: Tack! Kul att din dotter gillade tapeten, den är från Pip Studio och säljs av InTrade i Sverige. Finns på många tapet- och färgkedjor.

 7. For et stilig teppe!! Fikk kjempelyst til å prøve. Brukte du største heklenåla som finnes ? Passa kjempegodt på jenterommet, skjønner godt ho vil beholde den 🙂 Jeg er helt forelska i dine bilder og ditt hjem 🙂

 8. Super cool! I might just have to try to make one of these for myself… it looks comfy too 🙂

 9. Pingback: Romantisk virkning « MIAS INREDNING

 10. Randi: Tusen tack! Jag använde mig av virknål nr 10, superstor! 🙂

  Anita: Tack söta du!

  Ashley: Thanks! You should, it’s really easy to make (and comfy). 🙂

 11. Stina: Tack! Det var roligt att virka mattan. 🙂 Remsorna var ca 3 cm breda.

 12. Hi there! My name is Judith and I just love your rug, so I began to do it but I am kind of stuck at the loop row. I don’t know how to increase doing the loops. I would be very grateful if you can explain it to me. Thanks a lot for sharing your work, really nice photos too.

  Cheers,

  Judith

  • Hi Judith,
   I followed a pattern when making my rug and I don’t quite remember how many stitches I increased for every row. But the idea is to increase as many as you need to make the carpet flat and not bowl shaped. To increase – you make two double crochet stitches in the same stitch in the previous row. I don’t know how to explain it better, since I’m not really very advanced at crochet. 😉 Good luck!
   Kind regards /Helena

 13. Hi!
  LOVE this rug and would like to know how to make it. May I ask where you found the pattern or if you have a link to it that you wouldn’t mind sharing?
  Tack så hems mycket!
  Lotta x

  • Hi Lotta!
   The pattern came with the jersey rags i bought at a fair in Sweden. I’m afraid I can’t share it with you since it’s not mine. 🙂

   It’s quite basic though – make double crochet stitches and increase the number of stitches on every row to make the rug flat and not shaped like a bowl. Alternate with loop rows and finish off with a picot trim.

   Or try Etsy, there you can find lots of patterns for crochet rugs: http://www.etsy.com/search?search_submit=&q=crochet+rug+pattern

   Good luck! Kind regards /Helena

 14. I liked to crochet this rug, but I need the directions in English. Can someone help me out with that?

  • I’m sorry I don’t have the instructions in English but try googling “crochet rug” or “doily rug”. 🙂 Kind regards /Helena

 15. Pingback: Friends who changed our lives | Pearltrees

 16. Such lovely rug you’ve made…… I love the bright color, wish I was brave enough to make something like that for my home…:)…!

Leave a Reply

Your email address will not be published.