Måla porslin – Painting porcelain

Painting porcelain - by Craft & Creativity

Senaste tiden har jag sett så många fina exempel på skålar, muggar och tallrikar dekorerade med porslinspennor, t ex hos Lana Red, Wit & Whistle, A Merry Mishap och Design Sponge m fl. Eftersom vi har gott om billigt vitt porslin hemma kände jag att det var värt att testa själv.
————
Lately I’ve seen so many fine examples of bowls, mugs and plates decorated with porcelain pens, for example at Lana Red, Wit & Whistle, A Merry Mishap, and Design Sponge etc. Since we have plenty of cheap white porcelain at home, I felt I wanted to give it a try. 

Painting porcelain - by Craft & Creativity

Jag använde mig av en svart tunn porslinspenna. Det finns även tjockare pennor om man önskar. Så länge färgen inte torkat kan du ta lite blött hushållspapper och torka bort eventuellt kludd. När du är klar låter du färgen torka i ca 4 tim och sedan ska den härdas i ugnen (160°C i 30 min). Då tål den mild maskindisk. Som ni ser är jag inte särskilt stadig på hand men jag tycker ändå resultatet blev ok. Det ska ju faktiskt inte se fabriksgjort ut. 😉
————-
I used a black thin porcelain marker. As long as the paint is still wet, you can use a wet paper towel to wipe away errors. After a drying time of 4 hours, cure at 160°C in a non-preheated kitchen oven for 30 minutes. Then the paint will  withstand gentle machine wash. As you can see I am not very steady at hand, but I still think the result turned out ok. It’s not ment to look factory made. 😉

Painting porcelain - by Craft & Creativity  Painting porcelain - by Craft & Creativity

Det var inte bara jag som fick inspiration utan en vän till mig passade på och piffa till ett par av våra vita muggar. Visst blev det fint?
————-
It wasn’t the only one who got inspired. A friend of mine took the opportunity to decorate a couple of our plain white mugs. Didn’t they turn out nice? 

36 thoughts on “Måla porslin – Painting porcelain

  • Hej Hanna! De funkar på glas också och det finns massor med färger. Även glittriga. 😉

 1. I actually just did some mugs and 2 cake trays the other day…the turned really great! 🙂 Such an easy diy!

 2. Jättefint och skoj pyssel! Passar på att tacka för den fina paketeringen av mina beställda varor, ville inte öppna så fint var det!! O tack för gratis proverna!! TACK!

 3. Pingback: Inspiration : Déco sur tasse « Iness Kraft

 4. Det är hur kul som helst. Gjorde nyligen ett kakfat till en kollega där det översta fatet har text jag skrivit 🙂 Perfekt att ge i present

 5. Det är hur kul som helst. Gjorde nyligen ett kakfat till en kollega där det översta fatet har text jag skrivit 🙂 Perfekt att ge i present! 🙂

 6. Pingback: Piffa till gamla vaser – Decorate old vases | Craft & Creativity

 7. Pingback: LIVLIG-online.com // for life's a DIY project

 8. Pingback: inspiracje tygodnia #7

 9. Pingback: My Top Ten Favorite DIY Craft Blogs

 10. Pingback: painting porcelaine | office cake

 11. Pingback: Designa dina egna muggar – Design your own mugs | Craft & Creativity – Pyssel & DIY

 12. Pingback: Link Love | Plutomeisje

 13. Pingback: De leukste DIY | Bibelotte's Blog

 14. Pingback: DIY: porcelaine paint | Firulì Firulà

 15. Hej! Vad fint!!! har googlat runt massa men inte hittat svar! Nu till jul har jag tagit mig modet till att köpa en porslinspenna och göra mina egna muggar att ge bort! Har nu inköpt en svart “porcelainpainter” från Marabu, en penna. I affären sa dom att man inte behöva härda muggen i ugn utan att det räckte med fyra timmar torkning. Men så står det inte på pennan, utan de står att den ska va i ugn i 160 grader i 30 minuter. Vilket är logiskt! Så nu har jag två frågor som jag hoppppaaas du kan svara på! Skulle vara så snällt då jag är en helt ny “pysslare”!.
  1. Till å börja med vill jag inte köpa dyrt porslin att chansa på genom att härda i ugnen. Funkar IKEA muggar? Tänkte mig de billigast som ligger på 4-15 kr? Är så rädd att dom spräcks!
  2. Man ska ju ta bort fett och fläckar från muggarna, vilket man ska göra med typ handsprit om jag förstått rätt! Men kan man måla med blyerts så man får en “mall” att sedan fylla i med porslinspennan efter?
  Sååå tacksam för svar!!

  • Hej Elena!
   Jag känner inte till det märket av penna som du köpt eftersom jag bara använt de från min egen butik Make & Create. Men min erfarenhet av dem är att man absolut ska härda dem (gärna i 90 min, 160 graders värme) för att de ska hålla disk. Målar man på t ex en ljushållare som inte ska diskas utan bara torkas av med t ex våt trasa så behöver man inte härda. När du härdar så ställ in porslinet i en kall ugn, sätt på värmen, vänta 90 min och stäng av värmen på ugnen. När ugnen och porslinet svalnat tar du ut det.

   Ikeas porslin funkar utmärkt men även nytt porslin behöver diskas ordentligt eller torkas av med handsprit. De kan ha en beläggning som gör att färgen inte riktigt fäster. Jag har använt Ikeas porslin och det gick jättebra. Mina spräcktes inte. 🙂

   När det gäller blyertsstreck så har jag inte testat det själv men jag tror inte det ska vara något problem. Om du ändå köper billiga muggar från Ikea så kan du ju testa på en först. 🙂

   Stort lycka till! Att måla på porslin är jätteroligt! Allt gott /Helena

 16. Pingback: Måla på porslin – med penna | Pysseldrömmar

 17. Pingback: Nyhetsbrev – Newsletter | blog.klanningarpanatet.se

 18. Pingback: 37 Projects by 37 | thehandcraftedstory.com

 19. Pingback: DIY – fête des mères #2 : Customisation (mug et tote) - Les Enfants Nomades Les Enfants Nomades

 20. Pingback: Escuela Infantil GRANVIA Vistahermosa » Archivo del weblog » Manualidades infantiles: Tazas personalizadas

 21. Pingback: Escuela Infantil GRANVIA Vistahermosa » Archivo del weblog » Manualidades infantiles: Tazas personalizadas

 22. Pingback: Do it: Porzellanmalen | familianistas

 23. Hej! Jag och mina kompisar tänkte göra egendesignade muggar som julklappar. Men jag undrar: eftersom jag inte har någon porslinspenna? Funkar en vanlig permanentpenna?
  Jättetacksam för svar!

  • Hej Alice! Jag skulle inte rekommendera vanliga permanenta pennor eftersom jag inte vet om dessa fungerar att härda i ugnen som med glas- och porslinspennor. Jag har dock inte testat själv så jag kan inte säga säkert. 🙂 Allt gott, /Helena

Leave a Reply

Your email address will not be published.