Tygtryck med frukt & grönsaker –
Vegetable & fruit prints on fabric

Tygtryck med frukt & grönsaker - Craft & Creativity

Med grönsaker och frukt kan du göra riktigt fina tygtryck på tygväskor, kuddfodral, kökshanddukar eller kläder. Visste du att stjälkselleri ser ut som en ros när man delar den? Här har vi använt snabbtorkande textilfärg och stämplat med stjälkselleri och purjolök på en textilkasse. Ett tips är att stoppa ett ark bakplåtspapper inuti väskan under tiden som du stämplar ifall färgen skulle blöda igenom tyget. När fägen har torkat (vilket vår färg gjorde på ca 10 min, men läs instruktionerna på burken) så strykfixerar du den med ett strykjärn för att väskan ska gå att tvätta utan att släppa färg. Lägg ett ark bakplåtspapper över det tryckta motivet när du stryker. Vänd väskan ut och in och stryk igen.
———–
With vegetables and fruit you can make the coolest fabric prints on tote bags, pillowcases, tea towels or t-shirts! Did you know that celery looks like a rose when you cut it? Here we used quick-drying fabric paint and made prints with celery and leek on a tote bag. Put a sheet of parchment paper inside the bag while you stamp in case the paint bleeds through the fabric. When the paint has dried (our paint dried in about 10 minutes, but make sure to read the instructions on your bottle) you can het-set it with an iron to make the bag washable. Cover the print with a sheet of parchment paper when you iron. Turn the bag inside out and iron one more time.

Tygtryck med frukt & grönsaker - Craft & Creativity

Tygtryck med frukt & grönsaker - Craft & Creativity

Du behöver: Textilfärg i olika nyanser, något att trycka på (t ex tygväska, kuddfodral, kökshandduk, förkläde, t-shirt eller grytlapp), grönsaker och/eller frukt (t ex stjälkselleri, purjolök, vitkål och äpplen), ett par ark bakplåtspapper och ett strykjärn. Jag brukar hälla upp lite färg i taget på ett gammalt burklock och använda en skumstencilpensel när jag applicerar färgen på tryckytan.
———-
You will need: Fabric paint, something to print on (e.g. a tote bag, pillow case, tea towel or t-shirt), vegetables and/or fruit (e.g. celery, leek, cabbage and apples), a couple of sheets of parchment paper and an iron. I like to pour a bit of paint at a time on an old jar lid and use a foam brush when applying paint to the printing surface.

Tygtryck med frukt & grönsaker - Craft & Creativity

Vitkål ger också häftiga mönster och när vi tryckte dem med svart färg ser de nästan ut som bergstoppar! Vi valde att skära vitkålen i olika stora trianglar och trycka dem på ett naturfärgat kuddfodral från Ikea.
———-
Cabbage also makes cool printing patterns and together with black paint they almost look like mountain tops. We chose to cut the cabbage into different sized triangles and made prints on pillow cases from Ikea. 

Tygtryck med frukt & grönsaker - Craft & Creativity

En klassisk frukt att göra textiltryck av är äpplen! Vi tyckte att äpplen passar på en kökshandduk och våra fick en klarblå färg. Kökshandduken pryder nu sin plats i vårt kök.
———–
A classic fruit to make textile prints with are apples! We thought that apples would look great on a kitchen towel and chose a clear blue color. The towel fits perfectly in our kitchen. 

Tygtryck med frukt & grönsaker - Craft & Creativity

Andra grönsaker som kan vara roliga att testa textiltryck med är t ex paprika, potatis och majskolvar. De delar av frukten och grönsakerna som du inte använt till att stämpla med kan du givetvis äta upp!
———-
Other vegetables that can be fun to use for fabric prints are peppers, potatoes and corn-cobs. When your done you can eat the parts of the vegetables or fruit that you haven’t used to print with. 

29 thoughts on “Tygtryck med frukt & grönsaker –
Vegetable & fruit prints on fabric

 1. Den med selleri och purjo är ju helt bedårande. Sen vet jag inte om jag är lite skadad av småbarnslivet, men vad kåltrycken ser ut som ultraljudsbilder. Jag tycker mig nästan se bäbisen….

  • Tack Sofia! Haha, du har helt rätt! Det ser lite ut som ultraljudsbilder också! 😀

 2. Jätteroligt med bladsellerin! 🙂 hade ingen aaaaaaaning om att det gömde sig en ros i den….
  Greta

 3. Pingback: Vegetable Prints from Craft and Creativity | Ribbons and Bows Oh My!

 4. Fantastiskt fina tryck, vad roligt att se! Var överraskad över rosorna när du visade bilden på Instagram, men måste säga att bergskedjan är det som verkligen tar mig med storm! Så vacker ådring, och aldrig hade jag kommit på att det var ett upphugget kålhuvud som lämnat så fina avtryck.
  Kul att du är med i Monthly Makers också! Om du gör det till en vana får du gärna nämna oss i bidragsinläggen – jag tänker att dina läsare är precis såna som vi vill ska hitta till utmaningen 🙂 Ha en underbar tisdag!

  • Tusen tack Alicia! Jag länkar förstås jättegärna! Ni gör så mycket fint i Monthly Makers. 🙂 Ha en fin dag du också!

  • Tack Mikaela! Vad roligt att du gillade våra vitkålstryck! Jag var inne och kikade på din hemsida och såg den fina målningen, vad duktig du är! 🙂

 5. Pingback: Gör dina egna stämplar – Make your own stamps | Craft & Creativity – Pyssel & DIY

 6. Åh, vilken kul idé att trycka med frukt och grönt som dessutom är så lättillgängligt så vem som helst kan prova, blir sugen på att testa själv. Vitkålen är nog min favorit:)

  • Tack! 🙂 Vitkålen var verkligen rolig att trycka med och gav mest oväntat resultat! Testa! /Helena

 7. Hade ingen som helst aning om att stjälkselleri kan bli rosmönster. Så läckert! alla tryck är ju så himla fina, men gillade nog det bäst. Och bergstopparna är ju solklara!

  • Tack Wilda! 🙂 Det var otroligt roligt att göra tygtryck med grönsaker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.