Mormorsrutor –
Granny Squares

Jag har virkat en del mormorsrutor de senaste åren och hittills har det resulterat i två (lite mindre) filtar. En med traditionella mormorsrutor (se utförlig beskrivning här) och en med en specialvariant som min duktiga mamma hjälpte mig att klura ut efter att jag såg en inspirerande bild på Flickr från Yvestown. Sedan dess har jag sett att det dykt upp färdiga beskrivningar, se här eller här (mönstren är på engelska).
——-
I have crocheted some granny squares in the past and so far it has resulted in two (smaller) blankets. One made of traditional granny squares (see detailed description here) and another one, with a special touch, which my talented mom helped me to figure out how to make after I saw an inspiring picture on Flickr by Yvestown. Since then I have discovered some how-to’s, take look here or here (the patterns are in English).

Och apropå mamma, gå gärna in på hennes sida och kika. Hon virkar de mest fantastiska saker, som den här lilla pojkdockan till exempel:
—-
And speaking of my Mom, take a look at her blog. She crochets the most amazing things, like this little boy doll, for example:

http://anniesgranny.com/

Fler mormorsrute-fröjd: / More Granny Square joy: 

http://www.whereyourheartis.net   http://www.flickr.com/photos/28812929@N02/2717120438/   http://londonmummy.typepad.com
1. Where your heart is, 2. Adams Acres Flickr, 3. London Mummy

http://carinascraftblog.wardi.dk/   http://moline.typepad.com/   http://www.flickr.com/photos/yvestown/
4. Carina’s Craft Blog, 5. Moline, 6. Yvestown

10 thoughts on “Mormorsrutor –
Granny Squares

 1. Jättefin och fräsch filt! Jag har precis börjat på en som mina små döttrar ska få. Nu funderar jag på hur hopplöst många rutor man ska vara tvungen att virka… 😉 Din filt ser ju mysig ut trots att det inte behövs hundratals rutor till den. Jag använder virknål 3 – vad har du använt? Skulle vara roligt att veta så får man ett hum om hur stora rutorna är. Tusen tack för en enormt inspirerande blogg 🙂

 2. AM: Tack! Jag har inte så stort tålamod så mina filtar blir alltid väldigt små… mer lagom för spjälsängar än för vuxensängar, som det var tänkt från början. 😉 Minns inte vilken storlek på nål jag använt men misstänker att det var virknål 3.

 3. Hejsan! Jag har virkat en hel del mormorsrutor och nu tänkte jag sätta ihop dem till en filt, men jag undrar hur du har gjort när du satt ihop dina? Har du virkat eller sytt ihop dem? Det ser så fint ut.

  • Hejsan! Jag blev så förtjust i ditt sätt att virka ihop dina rutor på första bilden mormorrutor6 men kan du förklara hur du har gjort?

   Mvh Ingrid

   • Hej Ingrid,
    Nu var det länge sedan jag virkade denna filt men jag har för mig att jag virkade ihop rutorna med stolpar. Allt gott, /Helena

 4. Hej!

  Önskar virka en sådan fin filt i tonerna vit, rosa, blå lik den du lagt ut en bild på. Vilken typ av garn använder du för att få lite stabilitet? Ren bomull eller blandad? Hur många meter per 50gr?

  Vänliga hälsningar Linda

 5. Hej,
  Jag blev då förtjust i din filt med de färgglada mormorsrutorna vilket inspirerade mig att virka mina först mormorsrutor. Nu har jag lyckats få ihop lika stort antal som du verka ha i din filt. Men här stöter jag på mitt första problem, dvs hur jag ska virka ihop dem. Jag har inte lyckats klura ut hur jag ska få till det lika snyggt som ni har gjort. jag hittar ingen beskrivning på nätet som blir lika snyggt. Inte ens min mamma som är skicklig med virknålen när lyckats klura ut det. Det ser ut som du virkat ihop med stolpar? Snälla har du en förklaring eller beskrivning hur du gick tillväga när du satte ihop filten? Tusen tack på förhand!
  Mvh Charlott

  • Hej Charlott,
   Vad roligt att du gillar min filt! Nu var det ju tyvärr ganska länge sedan jag gjorde filten (5 år sedan) så jag kommer inte riktigt ihåg hur jag gjorde. Men jag har för mig att jag virkade ihop rutorna med stolpar i par om tre och kanske smygmaskor däremellan? Lycka till! Allt gott, /Helena

Leave a Reply

Your email address will not be published.