Dagens pyssel, tyghus –
Craft of the Day, fabric houses

Jag har sett många varianter på tyghus och många är otroligt fina. För några veckor sedan bloggade Retro Mama (som länge varit en av mina favoritbloggar) och delade med sig av ett mönster på sina tyghus. Jag tipsade om det för ett tag sedan. Sedan dess har det kliat i mina fingrar att sy egna men jag tvekade lite eftersom det var många steg i beskrivningen och för att jag aldrig använt material som Vlieselin t ex. När jag väl började var det inte alls svårt utan det här blev det roligaste pysslet jag gjort på väldigt länge. Visserligen tidskrävande men himla kul att göra. Roligast var att mixa och matcha tyger och färger.

Mina hus ska bli julklappar till nära och kära (blunda om det är någon som känner sig träffad! 😉 ) och för att husen skulle bli personliga är det mottagarnas husnummer som jag använt. Nr 12 är vårt husnummer så det lilla huset får stanna hemma. Jag hade inget tyg med nummer på hemma så jag demolerade ett måttband. Man tar det man har…

    

    

    


Några av husen fick applikationer på baksidan också.

I have seen many variations on fabric houses and many of them are quite fabulous. A few weeks ago one of my long time favorites, Retro Mama, shared a fabric house pattern on her blog. I told you about it a while ago. Since then I’ve been wanting to sew my own, but I hesitated because of the many steps in the tutorial and because I’ve never worked with materials like fusible interfacing. Once I started though it wasn’t at all difficult, it actually turned out to be the most satisfying craft project in a long time. Very time consuming, but amazingly fun to do. The most fun was to mix and match fabrics and colors.

My houses will be Christmas presents for loved ones (if anyone near or dear reads this, please keep your eyes shut 😉 ). And to make the houses more personal, I put the recipients’ house numbers on them. No. 12 is the number of our house so that little house will stay here. I didn’t have any fabric with printed numbers so I used a tape measure which I cut into pieces. You make due with what you have … 

41 thoughts on “Dagens pyssel, tyghus –
Craft of the Day, fabric houses

 1. Men kära nån vilka ljuvliga små hus du gjort. De är som vackra praliner som man bara vill äta upp! 🙂

  De ser väldigt tidskrävande ut men jag blir ändå väldigt sugen på att göra liknande … men jag inser att min att-göra-lista är alldeles för lång redan. Dina nära och kära kommer nog att bli superglada! Det hade jag blivit!

  Jag önskar dig en härlig dag!
  Kram Sofia

  ps. tack för gratulationerna idag

 2. Hej!

  Jag tror jag smäller av vad fina. Då måste jag tipsa om en blogg jag följer, cakies, hon gör stora huskuddar som hon säljer på etsy…

  Åh vad blev sugen på att göra sådana…vi får se vi får se:)

  Ha en go dag! Kram

 3. Hej Sofia & Hanna!

  Kul att ni gillade husen, de var verkligen otroligt roliga att göra. Även om det var lite pyssel. Det gick fortare när man gjorde dem på “löpande band” så slapp man byta tråd så ofta och det var enklare att göra att strykande på en gång.

  Hanna: Vilka fantastiska kuddar Cakies gör! Superfina verkligen, tack för tipset! 🙂

 4. Otroligt fina små hus! Nu blev jag väldigt sugen på att testa att sy sådana små hus…. Får lägga till på min att-göra-lista som blir allt längre för var dag 😉

 5. Lotten: Ja alltså, dessa att-pyssla-listor… de blir bara längre och längre… 😉 Känner igen fenomenet.

 6. Thanks Michelle! I had a bit of fun with that blackboard. 🙂 Thought about drawing a landscape but my drawing skills are not that good …

 7. Såå fina! Jag blev sugen redan när du gjorde det förra husinlägget, och tänkte sy ett eller två att stoppa i sonens julkalender. Men du, det här med vliselin, behöver man verkligen det? Eller kan man hoppa över?

  Tack för all härlig inspiration!

 8. Gotlandsliv: Tack! 🙂 Jag svarade på din fråga i din blogg men svarar här också ifall det är någon annan som undrar. Vliselinet gjorde det lättare och roligare att sy men det är absolut inget måste.

 9. Åh vad fina husen blev! Söta pippiflaxer och finfina band och tyger. Jag gjorde själv hus för ett par veckor sedan, la upp en bild på dem idag 🙂

 10. Hejhej!
  ÅH, vad fina! Ska försöka mig på några liknande i papper tror jag… Jättefint! Man skulle ju borde kunna göra kuddar och kanske väskor/portmonäer av dem? Supersnyggt och glatt iallafall!
  Kramar Judith

 11. Tack Judith! Man borde absolut kunna göra liknande i papper. Jag har faktiskt en plan att göra större hus och ha som kuddar, köpte tyg idag. 🙂
  Kram på dig & ha en mysig första advent.

 12. Pingback: Mitt egna tyghus ;) | Made by Ina

 13. great job!! your houses look so romantic ^v^, i wish I had focused on that a little more (i’m a big shabby chic fan). Also, i love your buttons!

 14. Pingback: El Taller de Bielisa » Casitas y más casitas

 15. Pingback: Kuddhus – House pillows | Craft & Creativity

  • Tack Nina! Kul att du gillade dem. Ingen avancerad sykunskap krävs, jag lovar!

 16. Så fina och söta hus. Nu kliar det i mina skapar fingrar.
  Vilka mått är det på huset?
  tack för en inspirerande blogg!
  /M

 17. Tack Marie! Husen är ungefär 11 cm höga och 9 cm breda. Väldigt roliga att sy! 🙂

 18. Pingback: Mes z’épinglés… – Jennie Craft

 19. Pingback: Sött innehåll – Sweet content | Craft & Creativity

 20. Helena eu amei estas casinhas e peço licença para produzir algumas e publicar em meu blog….lindo seu trabalho a combinação de cores e texturas fazem a diferença….abraços.

  • Thank you Andreia!
   I’m glad you like my houses. The pattern is from Retro Mama. You can use one or two of my pictures on your blog if you credit and link back to me. 🙂
   Have a nice day! /Helena

 21. Thank you! these are adorable !!!!!! .. I don’t get to find that paper to put in the back of the fabric .. is it going to make a big difference? …. I am planning to make some to hold potpourri! …I love them!!!!!!!!!

  • Hi Adriana!
   I’m glad you liked them! I don’t think it will make a big difference, it’s just easier to work with. 🙂 Good luck!

 22. Pingback: Fabric Houses DIY - DIY | DIY

 23. Pingback: Pinterest Feature Friday - Mine for the Making

Leave a Reply

Your email address will not be published.