Klippdocks-nostalgi –
Paper doll nostalgia

När jag var liten älskade jag att leka med klippdockor. Min mamma hjälpte mig klippa ut dem från diverse veckotidningar och de föreställde kända personer som Abba-Agnetha, Björn Borg, Kungen, Carola Häggkvist t ex. Mamma laminerade dem för att de skulle hålla längre och jag hade en pärm med plastfickor där jag förvarade alla dockor och kläder.

Jag tror vi höll på och samlade i minst tio års tid. Jag tog fram min samling idag och vilken nostalgi-kick! Jag minns fortfarande vilka som var mina favoritdockor (Twiggy t ex – sååå fina kläder!). Ni som är 70 (& 80)-talister, känner ni igen några dockor? Jag tog kort på några av de hundratals klippdockor som finns i samlingen:

I loved playing with paper dolls when I was little. My mom helped me cut them out from various weekly magazines and they always featured famous people like Agnetha from Abba, Björn Borg and Jane Fonda for example. My mom laminated them so that they would last longer and I had a binder with plastic pockets where I kept all the dolls and their clothes.

I think we kept on collecting paper dolls for at least ten years. Today I took out my collection and what a trip down memory lane! I still remember which ones were my favorite dolls (such as Twiggy – I loved her clothes!). I took pictures of some of the hundreds of paper dolls in my collection.

    
Rod Stewart, Liza Minelli, Niclas Wahlgren

    
Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Kicki Danielsson

    
Cia Berg, Lill-Babs, Carola Häggkvist

    
Eva Rydberg, Sylvester Stallone, John Travolta

    
Fonzie, Michael London (Lilla Huset på Prärien), Christopher Reeve

    
Bruce Boxleitner (Familjen Macahan), Thommy Berggren, Jane Fonda

    
Brooke Shields, Liv Ullman, Gene Anthony Ray (Fame)

    
Victoria Principal (Dallas), Larry Hagman (Dallas), Charlene Tilton (Dallas)

    
Bianca Jagger, Twiggy, Frank Andersson

    
Ingemar Stenmark, Linda Haglund, Prinsessan Madeleine

    
Drottning Silvia, Kung Carl Gustaf, Prins Carl Philip

Min duktiga mamma ritade även egna klippdockor, ta en titt på dessa söta troll som jag sparat: / My talented mother also drew her own paper dolls, take a look at these super cute trolls that I saved. 

  

12 thoughts on “Klippdocks-nostalgi –
Paper doll nostalgia

 1. this is just great. i loved paper dolls as a kid. my mother would buy me books whenever i was sick at home and i’d carefully cut the clothes out. when i got a little older i would trace the dolls and make them more clothes.

 2. Vilken härlig känsla för när jag var lite så hade jag oxå klippdockor. Nostalgi! Tusen tack!!
  =)

  • Vardagslyx: Ja, visst får man en härlig nostalgi-kick! 🙂 Kul att vi är fler som lekte med klippdockor när vi var små.

  • Rachel: Yes, and doesn’t he look handsome? 😉 I have lots more – like Donna Summer, Bruce Springsteen, Diana Ross for example… 🙂

  • Thanks Ingrid! Yes, aren’t they great? 🙂
   And I must add, love your work! So glad you found my blog!

 3. Jag tycker att dom är så himla fina!! Så mycket roligt som man kan ha med så billiga leksaker. Dom har klarat tidens tand också och inte gulnat eller tappat i färg så mycket som man skulle kunna tro.

 4. Pingback: ענבל שגיב, מתרגמת » בובות נייר

Leave a Reply

Your email address will not be published.