Krympplast igen – More shrink plastic

Shrink plastic jewelry - by Craft & Creativity

Jag har roat mig med att göra fler smycken i krympplast. Ni som följt mig ett tag har kanske sett att jag tidigare gjort berlocker, halsband och miniporträtt av barnen. Övning ger färdighet brukar man säga och jag tycker jag har fått riktig snits på det här nu. Det viktigaste jag lärt mig är att låta en plåt vara i ugnen medan den blir varm. När ungen uppnått rätt temperatur (160-170°C) så tar jag ut den heta plåten, lägger på ett bakplåtspapper och placerar ut mina krympplast-motiv. Bränn dig inte! In med plåten i ugnen och på mindre än en minut har motiven krympt och de blir mycket plattare och finare än när jag stoppar in dem i ungen på en kall plåt eller form. Att jag inte tänkt på det tidigare!
—————
I’ve made myself some more shrink plastic jewelry. Those of you who have followed me for a while may have seen me making shrinky dink charms, necklaces and miniature portraits of the kids. Practice makes perfect as the saying goes, and I think I got a real hang of it now. The most important thing I learned is to keep the oven tray in the oven while it heats up. When the oven has reached the right temperature (320°F /160°C), I take out the tray, add a baking sheet and place my shrink plastic objects on top. Don’t burn yourself! Place the tray in the oven and in less then a minute the plastic shrinks. They melt quicker and get a lot flatter and prettier then when I put them in the oven on a cold plate or dish. Why didn’t I think of this before?  

Shrink plastic jewelry - by Craft & Creativity

Ovan har jag gjort ett halsband av små vimplar. Efter att ha sett liknande halsband i olika affärer ville jag göra en egen variant och då passade krympplast perfekt som material. Jag klippte ut trianglar och gjorde hål med en håltång i två av hörnen. Hålslag fungerar också men ger lite större hål. Efter att vimplarna krympt och svalnat (tar bara några minuter) trädde jag i o-ringar. Jag fäste de yttersta två ringarna i en kedja med lås och halsbandet var klart! Ett tips för återvinning är att använda kedja & lås från ett halsband man inte längre använder. 🙂
————-
Above you can see I made ​​a necklace of small pennants. Having seen similar necklaces in various shops I wanted to make my own version, and I realized shrink plastic was the perfect material. I cut out triangles and made holes with a hole puncher. After the triangles shrunk and cooled off (it only takes a few minutes), I joined them together using jump rings. I attached a necklace chain with clasp to the two outer jump rings and the necklace was done! A tip is to recycle a chain & clasp from a necklace you no longer use. 🙂

Shrink plastic jewelry - by Craft & Creativity

Molnet och dropparna ritade jag för hand på papper och använde som mall när jag klippte i krympplasten. Jag gjorde tre mindre hål för dropparna och två större för o-ringarna. Dropparna hängde jag i silverfärgad metalltråd (sytråd fungerar säkert också). En annan idé skulle kunna vara att hänga kedjor i molnet, som Passionflower på Etsy gjort. Ovan kan ni för övrigt se ett exempel på hur mycket krympplasten krymper i ugnen, d v s till ca 1/3.
———–
I drew the shape of the cloud and the drops by hand on a piece of paper and used it as a template when I cut the shrink plastic. I made three small holes for the drops, and two larger ones for the jump rings. I hung the drops in silver metallic thread (you could probably use sewing thread as well). Another idea would be to hang chains in the cloud, as Passionflower at Etsy did. Above you can also see an example of how much the plastic actually shrinks, ie to about one third. 

Shrink plastic jewelry - by Craft & Creativity

Fågeln och grenen är en efterapning av ett smycke som jag köpt från Royal Gold Gifts på Etsy och som jag tycker mycket om. Här använde jag sax, håltång och hobbykniv för att få till detaljerna.
———–
The bird and the branch’s is an imitation of a piece of jewelry that I purchased from Royal Gold Gifts at Etsy, and which I’m very fond of. Here I used scissors, a hole punch and an exacto knife to get the details right.

Shrink plastic jewelry - by Craft & Creativity

Till sist några örhängen – en fjäder, ett äpple och en ren. Krympplast finns i vitt, svart, matt transparent och blank transparent. Tycker man det är svårt att komma på motiven själv kan man få mycket inspiration genom att titta på gratis clipart, t ex på Microsoft Clipart. För mer krympplast-inspiration rekommenderar jag Pinterest, där finns hur mycket som helst!
———
Finally, some earrings – a feather, an apple and a reindeer. If you think it’s difficult to come up with ideas for shapes yourself, you can get a lot of inspiration by looking at free clipart, at Microsoft Clipart for example. For additional shrink plastic inspiration, I recommend Pinterest. There you will find tons of shrinky dink crafts! 

29 thoughts on “Krympplast igen – More shrink plastic

 1. Åh vad fint! Fick inspriation till att göra med en gång, tur att jag redan köpt krympplast från make&create då 🙂

  • Titta så himla snyggt!!! Smart att ha glitter på! Superfint verkligen. 🙂 Tack för att du tipsade mig!
   Ha en fin dag /Helena

 2. varje gång du skriver om krympplast blir jag så inspirerad! har hittills inte haft tid att göra nåt åt saken, men har sparat idéerna så jag kan sätta igång sen när jag har mer tid (och har hittat krympplasten nånstans i mina gömmor)

  • Hoppas du hittar krympplasten för det är verkligen ett himla roligt material att jobba med! Så tacksamt – allt blir liksom fint när det blir i miniatyr. 😉 /Helena

 3. Tack för tipsen! Jag borde verkligen få tummen ur och köpa krympplast – funderat på det superlänge nu.

  • Det är verkligen roligt och med en varm plåt blev det ännu enklare att få ett fint resultat! 🙂

 4. Pingback: 100 handmade gifts for mom - Henry Happened

 5. Å vad fina smycken du gjort, vart verkligen inspererad och det verkade så roligt med krympplast. Det är nog något jag måste införskaffa och testa 🙂

 6. Så fint! Jag testade att göra smycken i krympplast för ett tag sedan. Väldigt kul. Har några plastark kvar, så det kanske är dags att krympa lite mer snart. 🙂 Ska testa ditt tips att värma plåten innan nästa gång. Tack för tipset! /Margareta

 7. Åh, älskar det lilla molnet! Jag har också blivit smått besatt av krympplast, det är ju så kul! Sitter just nu och gör en (alldeles för stor) beställning på Make and Create och har en fråga… När jag har målat på genomskinlig krympplast med promarkers som ska vara permanent färg så har färgen ändå kunnat gnidas av om det blivit blött eller så från örhängen sedan. Kan man lacka det och vilket lack i så fall bör man ha? Tänkte passa på att köpa det på en gång=)

  • Hej Nina!
   Vad roligt att du kände dig inspirerad av handla av oss och att du tycker krympplast är lika roligt som jag! 🙂
   Jag har hört att man ska kunna lacka plasten med decoupagelack (det var en annan bloggare som tipsade om det). Jag har dock inte testat själv. Fördelen med decoupagelack är ju dock att man kan använda den till massor med andra saker också! 🙂

   Ha en fin fredag!

 8. Måste bara säga att du är så himla påhittig och fantastiskt duktig! Alltid lika inspirerande att besöka din blogg. Hoppas du får en trevlig helg 🙂

  • Tack snälla Jennifer! Nu blev jag glad! 🙂 Trevlig helg önskar jag dig också.

 9. Pingback: de domingo… DIY joyas | cocodivision

 10. Pingback: (via Krympplast igen – More shrink plastic Craft &… | DIY Glory

 11. Pingback: 100 handmade gifts for mom - Henry Happened

 12. Hej. Jag blev så himla inspirerad av dina fina smycken och idag tänkte jag prova själv. Problemet (som inte verkar så ovanligt) är att plasten liksom krullade ihop sig och att det inte blev som jag tänkt mig. Jag tänker om du, som provat dig fram och lyckats få till det så jämnt, har ytterligare något tips än att “grädda” på en varm plåt? Tror du det påverkar att jag inte kör i varmluftsugn? Tacksam för svar!

  • Hej Sofia! Kul att du blivit inspirerad att testa krympplast! 🙂 Min erfarenhet är att det funkar bäst om man inte har varmluftsugn eller har den funktionen avstängd. Plasten krullar ihop sig ordentligt i början och det gäller att vänta tills den blivit slät igen innan man tar ut den ur ugnen. Är motivet fortfarande lite konvext/konkavt så vänd den upp och ner och tryck till försiktigt med botten på en tallrik eller något annat slätt (innan den svalnat). Små motiv funkar bättre än stora. Lycka till! /Helena

 13. Pingback: 22 Gorgeous DIY Mothers Day Gift Ideas | Date un capricho

Leave a Reply

Your email address will not be published.