Designa dina egna muggar –
Design your own mugs

Design your own mugs - by Craft & Creativity

Min huvudsakliga drivkraft när jag pysslar är möjligheten att sätta min egen prägel, min egen design, på saker i mitt hem. Jag får ofta idéer när jag går i butiker eller surfar runt på webbshoppar. Muggar med grafiskt mönster är väldigt populära just nu. Jag tycker jag ser dem överallt. Ibland när jag ser något jag gillar tänker jag “-Det där skulle jag kunna testa göra själv!”. Som med dessa muggar. Helt klart härmade från muggar jag sett här och var, men med min egen touch. På så sätt får jag dem precis som jag vill ha dem, jag kan kombinera olika mönster som jag gillar och det blir billigt också. Muggarna köpte jag för 4 kr st på Ikea och pennan räcker till många muggar.
————
My main motivation when crafting is the possibility to put my own design on things in my home. I get many of my ideas when walking around in shops or browsing through web stores. Mugs with graphical designs are very popular right now. I see them everywhere. Sometimes when I spot stuff I like I think to myself “I could try to make that myself”. Like with these mugs. They are clearly very much inspired by mugs I’ve seen around, but I added my own personal touch. In that way, I get them just the way I want them, I can combine different patterns I like AND it’s cheap. The mugs cost me 4 SEK (about £0.60/0,50€/$6) at Ikea and with my porcelain pen I can decorate as many mugs as I like. 

Design your own mugs - by Craft & Creativity

Jag använde en svart konturpenna för glas- och porslin. Spetsen är 1-2 mm tjock och färgen är mycket täckande. Det svåra är att vara stadig på hand, men som jag nämnt tidigare tycker jag om att det faktiskt ser handgjort ut.
———-
I used a black contour marker for glass and porcelain. The tip is 1-2 mm thick and the color is very opaque. The hard part is to be steady at hand, but like I mentioned earlier, I actually prefer when it looks handmade. 

Design your own mugs - by Craft & Creativity

Det målade porslinet ska torka i 4 timmar och sedan härdas i en hushållsugn i 160°C i 90 min och tål sedan mild maskindisk. Ni kanske minns skålarna jag målade i vintras? De är fortfarande lika fina! 🙂
—–
Let your decorated porcelain dry for 4 hours and then be cured in the kitchen oven at 160°C for 90 minutes, to be dishwasher safe. Do you remember the bowls I painted last winter? They still look as nice! 🙂 

26 thoughts on “Designa dina egna muggar –
Design your own mugs

 1. Jag målade min vita tekanna med den sorten av pennor. Röda prickor på tekannan, det gjorde jag för flera år sedan och de finns kvar. Klarar även diskmaskinen. Jag kan också bara rekommendera dem.

  • Kul att höra! Då kommer mina muggar hålla sig fina länge! 🙂 Tack fru Vallmo!

 2. Men hallå!!!!! Trodde de var “köpta” & så var de hemgjorda!!!!! 😉
  Jättesnygga!!!!
  Kram Greta

  • Hej Gretis! Tack, vad roligt att du gillade dem… det går att lägga in en beställning… 😉 Kram vännen min!

 3. Riktigt läckra, ser ju ut som riktigt dyra “köpemuggar” 🙂
  Jag är likadan, ser jag något som jag gillar tänker jag ofta “det där kan man nog göra själv”, och måste givetvis prova innan jag förkastar tanken 🙂

  • Tack Helen! Visst är det roligt att göra saker själv. Ibland lyckas jag och ibland inte. Men det är kul att försöka! 🙂

 4. Pingback: GP Recomenda: customize sua xícara com apenas uma canetinha | | GarotaPrendada.com |

 5. Pingback: Inspiration | Annapinglans Design o Form

 6. Pingback: Konfettiglas till nyår – Confetti glasses for New Year’s | Craft & Creativity – Pyssel & DIY

 7. Hello! I have been admiring your works and ideas for some time now. I’d love to buy some materials from your webbutik. Do you sell&send to Poland, too? I’d be very grateful for your answer:) Greetings from Poland. Monika

  • Hi Monika! Sorry for my late reply, I’ve been on vacation to Thailand. We do not ship to Poland at the moment but we hope to real soon. I’ll keep your e-mail address and let you know when this is possible. Kind regards, Helena.

 8. Hi!

  I love your designs! I wanted to paint mugs and plates myself and bought the same pens. I let them dry for even more than 4 hours and then put them in the oven like instructed but the designs wash off right away – even with the hand! Do you have a tip or clue why this is is happening?

  Thanks,
  Nadine

  • Hi Nadine! The only thing I can think of is that it’s important to wash the porcelain thoroughly before painting. The best thing is to wipe the surface with hand sanitizer or similar to remove any finger marks or fat stains. Otherwise the paint can wear off, even after curing in the oven. I let my porcelain dry for 24 hours before curing them. Good luck! 🙂 /Helena

Leave a Reply

Your email address will not be published.