Pärlad konservburk – Beaded tin can

Beaded tin can - by Craft & Creativity

Ibland får jag lite udda idéer. Som att – skulle det inte vara snyggt med plastpärlor runt en konservburk och gärna i ett klassiskt broderimönster? Idén uppkom när jag bläddrade igenom Karin Hombergs nya fina bok Karins syjunta, som min vän, en annan Karin (från Pysselbolaget) har formgett. Karin Holmberg hade broderat djurmotiv på vanlig broderiväv (aidaväv) och klätt en konservburk med den. Snyggt, tyckte jag och sedan spann min fantasi vidare…
————-
Sometimes I come up with kind of odd ideas. Like for example, wouldn’t it look cool with plastic beads around a tin can, and preferably in a classic cross stitch pattern? The idea arose when flipping through Karin Holmbergs new book, Karins syjunta, designed by a friend of mine, another Karin (from Pysselbolaget). In the book Karin Holmberg cross stitched cute animals on aida cloth (java canvas) and dresses a tin can with it. I thought it looked really neat, and my imagination spun wild …  

Beaded tin can - by Craft & Creativity

Jag började med att rengöra en gammal konservburk och tog bort etiketten (se till så att konservburken inte har vassa kanter). Att lägga mönstret tog strängt taget inte längre tid än att lägga en pärlplatta i samma storlek. Jag limmade en sträng universsallim för varje rad, placerade ut pärlorna och limmade inför nästa rad. Allt medan jag följde det mönster jag valt. Det blev inte spikrakt och det blev definitivt inte perfekt men det blev en unik och ganska kul burk som jag kan förvara mina papperssugrör eller pennor i! Eller så planterar jag en mini-ros i den.

Vill man försöka en annan teknik så kanske det går att lägga pärlorna på en klassisk pärlplatta, stryka dem och forma runt burken medan pärlorna är varma och sedan limma. Det tipset fick jag från ett par fiffiga vänner på Instagram, men det är ännu oprövat så vitt jag vet.
———–
I started by cleaning an old tin can and removing the label (making sure that the tin can didn’t have any sharp edges). Placing the beads and creating the pattern on the tin can did’t take much longer than using a traditional pegboard in the same size. I placed a string of glue (I used All Purpose Glue) for each row, put my beads on top and glued the next row. All the while I followed the pattern I chose. It didn’t turn out dead straight and It’s definitely not perfect, but it’s unique and a fun pen holder where I can store my paper straws or pencils. Or perhaps I will plant a miniature rose in it. 

If you want to try a different technique then perhaps you could put the beads on a classic pegboard, iron them and shape them around the can while the beads are still hot and then glue. I got this tip from a couple of creative friends on Instagram, but I don’t know if anyone has actually tried this yet. 

Beaded tin can - by Craft & Creativity

Gratis broderimönster är enkla att hitta på nätet. Googla “free cross stitch patterns” eller sök t ex på “cross stitch” på Pinterest. Mitt mönster kommer från en bok, närmare bestämt Korsstygn på nytt av Annika Huett. Där fanns det många fina mönster, åt det mer humoristiska hållet. 🙂 Boken är dessvärre slutsåld men jag har fått tillåtelse av Annika att publicera rosmönstret här på bloggen. Är du nyfiken på boken så finns den att låna på bibliotek. Besök för övrigt gärna www.huett.se och ta en titt på Annikas fina illustrationer.
——–
Free cross stitch patterns are easy to find. Try googling “free cross stitch patterns” or search for example “cross stitch” on Pinterest. The rose pattern I used come from a book, Korsstygn på nytt by Annika Huett. It’s filled with many nice designs. The book is unfortunately sold out but I have been given permission by Annika to publish the rose pattern here on the blog. Please pay a visit to www.huett.se and take a look at Annika’s work, she’s a talented illustrator. 

Beaded tin can - by Craft & Creativity

Jag använde den vänstra halvan av mönstret till min burk. På min burk fick det plats 49 pärlor på en rad och 22 rader totalt. Det är förresten inte första gången jag använt broderimönster med pärlplattspärlor, som ni trogna läsare kanske kommer ihåg?
——
I used the left half of the pattern for my can. My can fitted 49 beads on one row and 22 rows. By the way, this isn’t the first time I used cross stitch patterns together with ironing beads, as you recurring readers may remember? 

Beaded tin can - by Craft & Creativity

Något som skulle ha underlättat betydligt för mig är om färgerna hade varit sorterade eftersom det mest tidskrävande momentet var att leta upp rätt färger i en stor burk (jag hällde visserligen ut mina men ändå).
———-
One thing that would have speeded up the process is if the plastic beads had been sorted in color from the beginning. The most time consuming part of this craft was to pick out the right colors from my big jar (I did pour them out on the table, but still). 

Vill ni se fler av mina pyssel med plastpärlor så klicka på bilderna nedan./
If you want to take a look at my other plastic bead crafts, click on the pictures below. 
Melted plastic beads - by Craft & Creativity Beaded lizard - by Craft & Creativity Perler Bracelets - by Craft & Creativity

Beaded cord - by Craft & Creativity Pimpade hörlurar - Craft & Creativity Beaded ornaments - by Craft & Creativity

25 thoughts on “Pärlad konservburk – Beaded tin can

 1. Wow, we like this idea. My oldest daughter made me som cross stitch coasters with roses on it a while ago. This was also your idea, wasn’t it? Or maybe we saw this idea on Pysselbogalet??

  • Thank you! Yes, I made cross stitch coasters a while back, great to hear that you were inspired! 🙂 That makes me happy!

  • Tack snälla du! Idéer är det ingen brist på, önskar bara jag hade ännu mer tid… 😉

 2. Pingback: Progetti Back to School | Mamma Felice

 3. Det blev jättesnyggt med korsstygn på konservburken!
  Jag älskar korsstygn … ja inte att sy alltså för det har jag inte tålamod till, men mönstren är underbara. Det är så läckert. Jag köpte en riktigt gammal mönsterbok på loppis i sommar med många fina mönster.

  Ha en fortsatt härlig dag!
  Kram Sofia

  • Samma här, jag älskar också korsstygnsmönster men mina fingrar tycker inte om att brodera. Därför är det roligt med andra alternativa sätt att använda mönstren. 🙂 Låter roligt med din mönsterbok, gamla mönster är de finaste!
   Kram
   Helena

 4. Hej! Ja älskar att du har anvant broderi monster! … This really inspires me. I absolutely love it when ideas are turned on their head — something very old and classic and something new and plastic. Such an original idea!

 5. Thanks Gina! The unexpected is always fun and to combine different materials and designs. 🙂 Have a great day!

 6. Jag har precis varit inne och tittat runt på din fina webshop! Ser fram emot att titta in julpysslet där framöver, kommer det att komma en särskild julkategori?

  • Hej Marie! Vad roligt att höra! 🙂 Det kommer definitivt dyka upp en speciell julkategori på Make & Create inom kort.

 7. Otroligt fint! Tack till både dig och Karin (vad snällt att låta mönstret publiceras!) som kickstartade min pärlinspiration igen. 😀

 8. Pingback: Förvaring på håltavlan – Pegboard storage | Craft & Creativity – Pyssel & DIY

 9. Pingback: Vuelta al cole: 7 portalápices divertidos | My CMS

 10. Pingback: 10 Cool DIY Pencil Holders for You to Make | Interior Design Blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published.