Våningsfat av vinylskivor –
Vinyl record cake stand

Vinyl Record Cake Stand - by Craft & Creativity

Jag är så glad för mina kakfat av gammalt porslin som jag gjorde i vintras! Ända sedan dess har jag varit sugen på att även göra ett kakfat att gamla skivor. Den uppenbara fördelen med vinylskivor är att du slipper borra hål – hålen finns ju redan där. 😉 Inte för att det är svårt att borra i porslin men det blir ju trots allt ett moment mindre. Nu var det bara till att skruva ihop delarna och fatet var klart på under fem minuter. Jag valde en rund variant av kakfatsdelar i svart utförande men det finns en mängd olika kakfatsdelar att välja mellan.
——–
I’m very fond of those porcelain cake stands I made last winter! Ever since I made them I’ve been wanting to make cake stands out of old vinyl records. One advantage of using vinyl records is that you don’t need to drill holes – they’re already there. 😉 Not that it’s difficult to drill in china, but this was quicker. All I had to do was to screw the cake stand parts together and the cake stand was ready in less then five minutes. For those of you non-Scandinavian, Etsy is probably a good place to look for cake stand kits. 

Vinyl Record Cake Stand - by Craft & Creativity

LP-skivor, 10″-skivor och singlar i vinyl kan du hitta billigt på loppis (om du inte redan har ett gäng i garaget…). Ju tjockare vinylskivor desto bättre. Då tål kakfatet mer tyngd. När det gäller singlar så leta efter skivor som har litet centrumhål. I mitt fall var hålet 1/2 mm för stort och jag fick förstärka med en limklick. Det går också bra att sätta en liten metallplatta under. Tips: Sätt fyra möbeltassar eller limkuddar i botten för att få ett stadigt kakfat.
———
You can find old vinyl records at the flea market for a bargain (if you don’t already have a bunch stucked away in your garage …). The thicker the vinyl the better and the cake stand will withstand more weight. When it comes to 7″ singles, look for vinyls with a small center hole. In my case the hole was a tiny bit too big and I had to reinforce with a dab of glue.  Tip: Put four felt pads or glue dots underneath to make the cake stand more stable. 

Vinyl Record Cake Stand - by Craft & Creativity

Ett alternativ är att forma en eller flera vinylskivor som en skål genom att värma dem i ugnen. Nu ska jag smaska Engelsk konfekt! 🙂
——–
Another option is to shape one or two of the vinyl like a bowl by heating them in the oven. Now I’m off to enjoy some Licorice Allsorts! 🙂

26 thoughts on “Våningsfat av vinylskivor –
Vinyl record cake stand

  • Haha! Tack! Tror jag såg idén i en inredningsbutik en gång i tiden så det var inte helt min egen… 😉

 1. Åh vad snyggt, o vad kul idé! Sånt måste jag testa att göra. Får nog bli en sväng till nån loppis, eller Gengåvan, under semestern för att fynda kakfatsvänliga LP-skivor, och kanske lite porslin. “Pysselbutiken” i Skara har oxo de där delarna, så jag tar nog en sväng dit med.

  • Kul att du gillade fatet! Det är ju vansinnigt roligt att gå på loppis så det kan man inte göra för mycket… 🙂

 2. Supersmart!

  Vi gillar ju LP-skivor här hemma, vissa köpta mer för fodralets skull än själva musiken, de kanske kan komma till användning i form av kakfat eller skål 🙂 Smart tips!

  • Tack Helen! Ja, testa vetja – hur enkelt som helst! Fast maken skulle bli tokig om jag använde hans gamla skivor… 😉

 3. Men vad roligt att du med gjort ett LP-fat! Jag skruvade ihop ett för ett år sen och gav bort till en vän! Mitt kom upp på bloggen för några veckor sen nu, men du gör alltid de finaste beskrivningarna!

  • Tack! Ja, jag såg det nu! Vad kul! Jag såg ett fat liknande detta i en inredningsaffär för något år sedan och har velat testa sedan dess. Men maken ville inte låta mig använda hans skivor… 😉 Tack för dina fina ord!

 4. Pingback: Kakfat av vinylskivor | Pysslingarna

 5. Så himla fina kakfat du gjort. Det med vinylskivor är ju supercoolt. Tänker alltid att jag ska prova att göra ett när jag ser dem men det har aldrig blivit av. Tror jag är lite feg när det gäller att borra i porslin.
  Kram Anette

  • Tack Anette! Det är inte svårt att borra i porslin. Jag trodde det också innan men det är förvånansvärt enkelt. Fast det är klart -färdiga hål är ju ännu enklare! 😉 Kram till dig.

 6. Hallå där! Vad kul att du gillade min vinylskålbeskrivning, det här var ju också ett urroligt sätt att återanvända de gamla skivorna på! Ha det bra. Maja

  • Jag gillade verkligen din beskrivning! 🙂 Tack för att du tittade in och ha en fin vecka! /Helena

 7. Pingback: Stojak na ciasto | Mieszkaniowe inspiracje

 8. Pingback: Vinyl - Basteln und Dekorieren - We Heart Home

 9. Pingback: Jueves DIY: ¡Reciclar discos de vinilo para crear un soporte de cupcakes re-chulo!

 10. Pingback: Jueves DIY: ¡Reciclar discos de vinilo para crear un soporte de cupcakes re-chulo!

 11. Pingback: Hill City Bride | Lynchburg Wedding Bridal Blog » Blog Archive » DIY Roundup – Pedestals and Cake Stands

 12. Pingback: It’s a DIY Roundup – Make Your Own Cake Stand! | The Clutch Guide

 13. Pingback: DIY Vinyl Records Cupcake Stand

 14. Pingback: Hill City Bride | Lynchburg Wedding Bridal Blog » Blog Archive » Winter Blogiday – DIY Roundup – Pedestals and Cake Stands

 15. Pingback: TIPS: 9 smarta DIY-presenter inför farsdag | Leones vintage | Loppisfantast och nostalgiexpert

 16. Tack! Äntligen fick jag en fantastisk sak att göra av mina LP-skivor. Rosor i massor till dih ???

Leave a Reply

Your email address will not be published.