Honeycomb pappersbollar –
Honeycomb pom-poms

DIY Honeycomb paper ball - by Craft & Creativity

Idag tänkte jag visa hur man gör eget honeycomb-papper (dragspelspapper) och hur man sedan kan göra fina pompom-bollar av papperet. Bollarna är snygga till kalas, bröllop, dop eller bara hängande hemma som en inredningsdetalj. Min beskrivning nedan visar hur man gör ett 25×35 cm stort honeycomb-papper som räcker till tre bollar (18 cm i diameter). Du behöver 9 ark silkespapper och minst en rulle dubbelhäftande tejp för att göra 3 bollar.

Inspirationen kommer från den inspirerande sidan Mr. Printables. Jag har dock gjort om idén lite efter eget huvud. Bland annat använder jag dubbelhäftande tejp eftersom jag märkt att det håller mycket bättre än att limma med limstift.
————
Today I thought I’d show you how to make your own honeycomb paper and how to make pretty pom pom paper balls out of it. These paper balls are great for parties, weddings, christenings or simply use them as an interior detail in your home. My tutorial shows you how to make a 25×35 cm lagre honeycomb paper which is enough for three paper balls (18 cm in diameter).

This craft was inspired by a great tutorial over at Mr. Printables. However, I made mine a bit differently. For example, I used double sided adhesive tape after noticing that it holds better then glue stick. 

DIY Honeycomb paper ball - by Craft & Creativity

 1. Du behöver: 9 ark silkespapper 50×70 cm, en stor rulle dubbelhäftande tejp (min är 6 mm bred), vass sax, två ex av min mall (ladda ner här), sytråd, nål och en bit vanlig tejp för at tejpa ihop mallarna.
 2. Gör så här: Välj färg/färger på ditt silkespapper. Den här gången valde jag tre olika färger, tre ark av varje (vit, rosa & orange/korall). Vik arken på hälften och sedan en gång till = 36 lager silkespapper med måttet 25×35 cm.
 3. Klipp i viken så du får 36 separata ark.
 4. Mixa färgerna. Jag valde att växla färg efter 4 ark för att få randiga bollar.
 5. Nu ska alla ark tejpas. Skriv ut 2 ex av min färdiga mall för att underlätta arbetet. Tejpa ihop de två mallarna som bilden visar ovan. Min mall passar ark som är 25×35 cm. Vill du göra större eller mindre bollar får du göra en anpassad mall med dina egna mått.
 6. Lägg ditt första ark silkespapper på plats. Tejpa med den dubbelhäftande tejpen mellan varje O. Det blir totalt 3 linjer. Ta bort skyddspapperet från tejpen.
 7. Lägg nästa ark silkespapper ovanpå det första. Detta ark tejpar du mellan varje X, det blir totalt 2 linjer.
 8. Fortsätt med alla 36 ark, vartannat ark tejpas mellan X:en och vartannat ark tejpas mellan O:na. Oroa dig inte om silkespapperet hamnar lite på snedden eller om allt inte ser perfekt ut, resultatet kommer bli bra ändå.

—–

 1. You will need: 9 sheets of 50×70 cm tissue paper, one big roll of double sided adhesive tape (mine is 6 mm wide), sharp scissors, two copies of my template (download here), sewing thread,a needle and a piece of tape to assemble the two templates. 
 2. Do like this: Select the color / colors of your tissue paper. This time, I chose three different colors, three sheets of each (white, pink & coral). Fold the sheet in half and then again = 36 layers tissue paper with the dimension 25×35 cm.
 3. Cut through all the papers in the fold to get 36 separate sheets.
 4. Mix the colors. I chose to change color after 4 sheets to get a striped effect.
 5. Now, time to tape all of the sheets. Print two copies of my template to simplify your work. Tape the two templates together as shown above. My template is adapted for sheets that are 25×35 cm. If you wish to make larger or smaller paper balls, you need to make a custom template with your own measurements. 
 6. Put the first sheet of tissue paper in place. Tape with double sided adhesive tape between each O. There will be a total of three lines. Remove the backing from the tape.
 7. Place the next sheet of tissue paper on top of the first. This time tape between each X and there will be a total of two lines. 
 8. Continue with all 36 sheets. Every other sheet is to be taped between the X’s and every other sheets is to be taped between Os. Do not worry if the tissue paper ends up a bit crooked or if not everything looks perfect, the result will be fine anyway.

DIY Honeycomb paper ball - by Craft & Creativity

 1. Nu är ditt honeycomb-papper klart. Det är dags att göra bollarna!
 2. Skriv ut mina mallar (ladda ner här). Klipp ut 1 ex av halvmånen och 3 ex av den runda. Det fungerar bra med vanligt skrivarpapper.
 3. Lägg halvmånemallen på honeycomb-papperet och måtta så du får ut tre halvmånar. Notera att mallarna måste ligga åt samma håll som mina ovan.
 4. Klipp ut dina tre halvmånar.
 5. Vik det ena runda papperet på mitten. Lägg honeycomb-papperet i mitten av viket. Fäst det insidan av det vita papperet mot silkespapperet med dubbelhäftande tejp (eller limstift), först på den ena sidan…
 6. … och sedan på den andra sidan.
 7. Så här ska det se ut när du tejpat klart.
 8. Trä nålen med sytråd. Stick den genom alla lager papper i ena hörnet av halvmånen. Knyt en knut ca 1 cm ut på tråden, annars går inte bollen att fälla ut. Klipp av tråden. Gör likadant med andra hörnet men klipp inte av tråden utan spara den till upphängning.
 9. Fäst dubbelhäftande tejp på ena sidan av din halvmåne. Eller limma med limstift. Tag bort skyddspapperet från tejpen. Fäll upp bollen så att de vita utsidorna sidorna möter varandra och tejpen fäster.
 10. Volià, en boll! Upprepa punkt 5-9 för de andra två pappersbollarna.

———

 1. Now your honeycomb paper is ready. It’s time to make the honeycomb pom-poms!
 2. Print my templates (download here). Cut one example of the half circle and three copies of the round. Plain printer paper will work just fine. 
 3. Place the half circle template on top of your honeycomb paper and measure so you get three half circles. Note that the templates must lie in the same direction as mine above.
 4. Cut out your three half circles.
 5. Fold one of the round papers in half. Add one of your honeycomb paper half circles in the middle of the fold. Tape the inside of the white paper to the honeycomb paper with adhesive tape (or glue sticks), first on one side …
 6. … and then on the other side.
 7. This is how it should look when your done taping.  
 8. Thread the needle. Stick the needle through all the layers of paper in one corner of half circle. Tie a knot about 1 cm out on the thread, otherwise the ball won’t open. Cut the thread. Do the same with the other corner, but don’t cut the thread, save it for hanging.
 9. Attach double-sided adhesive tape on one side of your half circle. Or glue with glue stick. Remove the backing from the tape. Open up the ball so that the white sides of the paper face each other and the tape sticks. 
 10. Volia, your pom-pom is ready! Repeat steps 5-9 for the other two paper balls.

DIY Honeycomb paper ball - by Craft & Creativity

Jag ska inte sticka under stol med att det är pilligt och tidskrävande att göra honeycomb-papper men för färdiga pompom-bollar kan man få betala ganska mycket pengar, så det kanske kan vara värt det? Att göra dessa tre bollar tog mig drygt en timme. Det hade kanske gått snabbare om jag inte hade haft så mycket hjälp av katten Minus… 😉
——–
I will not deny that making honeycomb paper is a bit tricky and time consuming. But on the other hand buying ready-made ones can be quite expensive and I really think it’s worth it. Making these three pom-poms took me just over an hour. Perhaps it would have gone quicker if I hadn’t had so much help from our cat Minus… 😉 

53 thoughts on “Honeycomb pappersbollar –
Honeycomb pom-poms

  • Tack Hönapöna! 🙂
   Eller testa med limstift, du kanske lyckas bättre med det än vad jag gjorde. 🙂

 1. Men hallå. Underbara! Har alltid undrat hur om man skulle kunna göra dom själv. Är ju alltid roligare att göra sakerna själv istället för att köpa färdiga! Väldigt bra beskrivning dessutom!

  • Tack Hanna!
   Visst är det halva nöjet att lyckas göra något själv, istället för att köpa färdigt. 🙂 Fast ibland finns inte tiden riktigt förstås… Kul att du uppskattade beskrivningen!

  • Tack Helena! Tänk – ett helt hus med pompoms och honeycombs… vore en dröm! En stund i alla fall… 😉

 2. Thanks so much for posting this, have been wanting to give this a go for a while, I know that it is possible to buy Honeycomb Paper Pads but not had much luck in the UK so your tutorial is great timing 🙂

  • Thank you Esther! I don’t know why it’s so hard to find Honeycomb paper pads, it’s the same thing here in Sweden. 🙂

 3. TUSENTACK!

  Som jag har funderat på hur man ska göra dessa. Har övervägt att köpa färdiga, men nu blir det mycket roligare:)

  • Tack själv! Kul att du uppskattade beskrivningen, jag blir så glad! 🙂

 4. Underbart, nu kanske jag kan lyckas göra några själv, det har verkat vara så oerhört svårt tidigare (eller så har jag bara inte förstått hur man gör).

  Tänkte svara på ditt inlägg angående mina pennställ med kartpapper också:

  Vad kul att du gillade dem! Här har det blivit mycket kartpyssel det senaste, både för att det “passade temat” i sonens nya rum men också för att kartor är så oerhört snygga! Det har blivit både girlander och tavlor av kartpapper det sista, förutom pennställen då såklart 😉

  Kram, Emma

  • Tack Emma! Det är lite omständligt, men inte svårt egentligen. Vad roligt att du tyckte att min beskrivning var bra! Det gläder mig! 🙂

   Det är väldigt snyggt med kartpapper! Har en kartbok som jag vill pyssla mer med. 🙂 Girlander låter fint.

   Kram på dig!

 5. Hallå, trodde inte att det gick att göra såna goa bollar själv. De blev ju urfina! Men tooo much jobb för mig ;-(. Kanske i födelsedagspresent……? Kram

  • Haha… ja du vännen – kanske kan det bli en födelsedagspresent… 😉 Kraaaaam

 6. Å, de är så fina!!!
  På sistone hade jag ingen tid att kommentera men nu hittade jag lite tid för att titta in och jag njuter alla dina nya fascinerande idéer. Tack så mycket för alla dina vackra och underbara inspirationer!
  Den här tutorial kommer väl till pass, eftersom min dotter firar födelsedag snart. Tusen tack!!! Jag ska prova det…
  Kram från Schweiz
  Doris

  • Tack Doris!
   Samma här, tiden räcker inte till för att besöka alla favoritbloggar… Men jag tittar in till dig då och då, även om jag inte alltid kommenterar. 🙂 Tack för dina fina ord och hoppas du lyckas med dina honeycombs till dotterns födelsedag. Kram från mig! /Helena

 7. Pilligt, men snyggt! Visst får man alltid fantastisk hjälp av de där fyrbenta…. Igår hade vi turkosaglittrande tassavtryck nerför trappan. Barnens glitterlimsteckningar var tydligen jättespännande 😉

  • Tack Malin! Mycket pilligt…. men fint när det är klart! Dessa katter…….. söta men ack så intresserade av pyssel. 😉

 8. Pingback: Gör egna honeycomb-dekorationer | DIY or DIE

 9. I cannot thank you enough for posting this! I’d been getting really confused about how these were made, I was certain that they were makeable I just have no idea how. Thank you so much!

 10. Pingback: Des pompons DIY | DIY Loisirs Créatifs My Diy

 11. Pingback: Florilège de DIY - Eleusis & Mégara

 12. Åh, heeeelt perfekt och vilken fin beskrivning!!! Nu är det bara att hoppas att bebis tar ett tillräckligt långt sovpass så att jag kan göra ngr sånna här till det stundande dopet/bröllopet!!!

  • Håller tummarna att du hann! 🙂 Tror de skulle bli fina till ett dop/bröllop! Tack för att du kommenterade!

 13. Pingback: 5 Favorites Friday: ChocolateX2, Swedish Honeycombs, Molly Hooper, and Jerry the Dachshund | Quirky Weddings and Events

 14. Pingback: DIY | Pearltrees

 15. Pingback: Activités enfants | Pearltrees

 16. Pingback: Christmas Crafty Round Up | Knit Stitch Sew

 17. Pingback: Decorando una habitación de niños | Bebestilo

 18. Pingback: 6 ideas para decorar una habitación de niños | Bebestilo

 19. Pingback: DIY Paper Honeycomb Decorations - Handmade News

 20. Pingback: Honeycombs | Underbara saker som gör vardagen mindre grå @ Spotlife

 21. I had to throw a bunch of crepe paper away last night… it didn’t work with the glue stick because it just didn’t glue well along all the lines, and when i tried the liquid glue it passed through the crepe paper and solidified the whole thing… i don’t dare to use a double adhesive tape, because i think the project will take a looot of it. I was thinking to try it on my sewing machine, but i am not sure if it will turn out well…

  • Dear Froso, I haven’t tried glue stick or liquid glue myself but double adhesive tape works very well. 🙂 /Helena

 22. Pingback: La petite vie de Ci – Décorations de Noël alvéolées #diy

 23. Pingback: Décorations de Noël alvéolées #diy – La petite vie de Ci

Leave a Reply

Your email address will not be published.