Gnuggisar på ägg –
Rub-ons on Easter eggs

Rub-ons on Easter eggs - by Craft & Creativity

Ett sätt att dekorera ägg till påsk kan vara att använda rub-ons (s k gnuggisar /gnuggmotiv). Det är enkelt och blir effektfullt.
————-
One way to decorate Easter eggs is to use rub-on tranfers. It’s easy and looks pretty. 

Rub-ons on Easter eggs - by Craft & Creativity

Börja med att koka äggen. Jag använde ekologiska hönsägg. Låt svalna och se till så att skalet är torrt. Klipp ut önskat motiv, lägg det ovanpå ägget och gnugga fast motivet på ägget med träpinnen som följer med i förpackningen. Idén fick jag från Country Living, via Pinterest.
——-
Start by boiling the eggs. I used organic chicken eggs. Allow the eggs to cool and make sure that they are dry. Cut out the motif of your choice, place it on top of the egg and transfer the motif to the egg by rubbing with a wooden stick (ice cream stick for example). I got this idea from Country Living via Pinterest.

Rub-ons on Easter eggs - by Craft & Creativity

Det känns nästan lite synd att knäcka skalen och äta upp äggen. Men nu är de i alla fall förevigade på bild. 🙂 Vill man använda gnuggisarna på något mer beständigt så kan man gnugga fast dem på småstenar, betonghjärtan eller askar t ex.
———-
It kind of feels likes a pity to crack the shells and eat the eggs. But now at least I have them on photo. 🙂 If you like to use rub-ons on something more durable – you can transfer them to pebbles, concrete hearts or boxes for example.

21 thoughts on “Gnuggisar på ägg –
Rub-ons on Easter eggs

  • Onekligen lite synd… men det var kul att testa! 😉 Jag har testat gnuggisar på sten, kartong, papper, glas, trä och nu ägg… Det funkar på det mesta, så länge det är slätt. Man får gnugga lite mer på glas än på kartong t ex. Det går alltid lacka över ytan med decoupage eller annat så blir det hållbart och fint. Kram på dig!

  • Hejsan! De är jätte fina men har en fråga…. Jag har blåst ett ägg å ska prova men det händer inget. Jag har klippt ut motivet o lagt det mot ägget o gnuggat.. Men det fastnar inte 🙁 hur ska jag göra? Tack Med vänlig hälsning, Jessica

   • Hej Jessica! Jag blåste inte mina ägg utan de var kokta. Därför kunde jag också gnugga ganska ihärdigt. Då fäste det utan problem. Kanske har olika ägg olika skrovlig yta…? 🙂 Lycka till! /Helena

    • Inget skrovligt ägg men har klippt dom en cirkel runt bilden o försökt gnugga m glasspinnen…. Tack för svaret får väl försöka igen.. Tänkte att det är väl ingen större skillnad på kokt o urblåst ägg.

     • Jag tänker att det kanske fäster bättre om ägget är lite skrovligt men det är bara en teori från min sida. 🙂 Jag klippte också ur mitt motiv som du beskriver. Gnugga mycket i ett hörn först så det fäster och sedan följer resten med lättare. Hoppas det går bra!

 1. Åh så fina! Måste nog köpa några av dig. Har ett helt gäng vita stenar från Båstad som ligger och längtar efter att bli pyntade:) Betonghjärtat blev också bedårande och äggen förstås! Funkar alltså på både papper, sten och trä kanske? /Ninni

  • Tack Ninni! Jag har testat rub-ons både på trä, kartong, ägg(!), glas och sten och det funkar. 🙂 Om du vill att ytan ska vara tålig och inte skavas av så lackar du med ett lager decoupagelack över. /Helena

 2. Underbar ideé skall jag testa att göra själv. Mitt problem e att mina höns lägger bruna ägg så blir inte lika stor kontrast på dem. Får nog köpa lite ägg till pysslet.

  • Aha! Ja, då blir det kanske inte lika effektfullt. 😉 Men vilken lyx med egna ägg! 🙂

 3. Wow… vilka snygga ägg!
  Visst är mina ägg fina, önskar att jag hade gjort dem själv, men jag har köpt dem. Men jag gläds åt att du trodde att jag hade gjort dem… 🙂
  Nä, äggen som jag handlade hos dej var plastäggen, och de har jag decoupageat med tidningspapper, inspirerad av dej, såklart!

  • Haha, då förstår jag! Du får ta det som en komplimang som sagt. 😉 Kul att du blev inspirerad att täcka dem med tidningspapper! Kram & ha en trevlig kväll /Helena

 4. Men hallå så enkelt och snyggt! Jag har faktiskt lite gnuggisar här hemma som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med… Kanske läge att testa… Och förresten, om man nu inte vill ta sönder äggen så kanske man kan testa att gnugga bilden på råa ägg (skulle det hålla?) och sedan blåsa ur dem och använda dem som dekoration? Eller fick jag en helkass idé nu kanske=)?

  • Tack Nina! Brilliant idé med äggen måste jag säga! Det måste jag testa! Om man är försiktig så borde det ju gå utan att skalet går sönder. Tack! /Helena

 5. Hejsan!!
  Jag har lånat 3 bilder av dina otroliga pyssel till min blogg och hoppas det är ok?? Har länkat hit till dig vid bilderna för jag tycker du är så otroligt inspirerande!!! Om detta inte är ok så hör av dig plockar jag bort dom på en gång!!!
  Tusen tack för alla ideer!!! Mvh Maggi

  • Vad roligt att du blev inspirerad! Självklart ok att låna enstaka bilder så länge du skriver varifrån bilderna kommer och länkar tillbaka hit. Vilket jag ser att du gjort! 🙂 Det var en fin samling ägg du hade hittat och en trevlig blogg du har.
   Ha en fin dag! /Helena

 6. Pingback: Huevos de Pascua | All Lovely Party

 7. Pingback: 12 DIY para decorar "huevos de pascua" | El blog de las cosas molonas

 8. Vilken bra ide! Har du tips på var man kan köpa fina gnuggisar? Vill gärna testa detta… 🙂

  • Hej Veronica! Vi säljer just dessa (och några andra) på min butik Make & Create, se länk ovan. 🙂 Kul att du gillade idén! Glad Påsk! /Helena

 9. Pingback: Eggande | FashionNytt | Kläder, mode och tips från svenska toppbloggare!

Leave a Reply

Your email address will not be published.