Dagens pyssel, filthus –
Craft of the Day, felt houses

Jag tror det var via Pinterest eller Craftgawker som jag hamnade på pysselbloggen Poopscape Projecets och fastnade direkt för Claires små fina filthus. Det är något speciellt med hus. Materialet till filthusen hade jag redan hemma så härom kvällen satte jag fart.

Inspiration, beskrivning och mall kommer som sagt från Poopscape Projects men istället för att pensla på tygstärkelse på de färdiga husen så strök jag på vliseline (min nya favorit, det är så roligt att jobba med!) innan jag ens skar ut husformerna. Fungerade perfekt, husen blev hur stabila som helst.

Det enda man behöver är alltså: Vit filt, vliseline (eller tygstärkelse + pensel), hobbykniv, skärmatta eller annat bra underlag, linjal, vit sytråd, nål och strykjärn. Och elektriska värmeljus om man vill kunna “tända” dem. Använd absolut inte vanliga värmeljus (det behöver jag inte ens skriva va?).

I think it was through Pinterest or Craft Rest or Craftgawker that I ended up on the craft blog Poopscape Projects, and immediately got hooked on Claire’s neat felt houses. There’s something special about houses. I had all the necessary material available to make the felt houses at home and got started the other evening. 

As mentioned, the inspiration for this craft comes from Poopscape Projects and there you can find a great tutorial and a template. Instead of applying fabric stiffener I used fusible interfacing (my new favorite, it’s so fun and easy to work with!) before even cutting out the house shapes. Worked perfectly, the houses became very stabile. 

All you need is this: White felt, fusible interfacing (or fabric stiffener + brush), exacto knife, cutting mat, ruler, white sewing thread, a needle and an iron. And electric tea lights if you want to “light” your houses. Please never use ordinary tea lights (I don’t even have to point that out to you, do I?). 

   

Ljushållaren med stadsmotiv som står i bakgrunden kommer från butiken Village, men den har ett par år på nacken.

Man kan ju också tänka sig sy ett litet golv på dem, trä i ett snöre och hänga dem i julgranen…

The “city” candle holder in the background comes from a chain of stores called Village here in Sweden, and I’ve had it for a couple of years. 

Another idea could be to add a floor to the house, attach a string and hang it the Christmas tree … 

33 thoughts on “Dagens pyssel, filthus –
Craft of the Day, felt houses

 1. Tack Kicki! Så fort jag såg dem var jag också tvungen att göra några. Och det var precis så roligt som det såg ut. 🙂

 2. Fina filthus! Men mest nyfiken är jag på vad huslyktan i vit plåt heter. Var hittar jag den?
  Kramis

 3. Hallå där o du store pysseldrottning! 🙂 Otroligt snygga grejer du gör. Jag är TOKimponerad och TOKinspirerad. Jag kan få pysselmaraton att kännas enkla emellanåt. Du vet när man bara pysslar syr, målar, virkar eller annat som en galning under en period men min energi tar alltid slut efter ett tag och då måste det bli en paus. För dig verkar det aldrig ta slut. En outsinlig keativitetskälla helt enkelt. Heja dig!

 4. Åh, tack Helena! Jag blev TOKglad av din kommentar! 🙂

  Du har rätt i det där med inspirationen, den tryter ibland. Även för mig förstås. 🙂 Men just nu är den på topp!

 5. This is such a sweet idea! I love how the little light glows so prettily in the house. My daughter would love these all lined up on her window sill…

 6. Thanks Heather! My 3-year-old loves these houses and wants to turn on and off the tea lights all the time. 🙂

 7. Hej hej!

  Du kommer nog att tycka mycket om Mollie Makes…Jag vet att den finns i större städer i Sverige men tyvärr inte där jag bor. Så jag köper den till ipaden för 49 kr…

  DIna filthus är så söta så…surt att jag inte har någon filt hemma…

  Kram

 8. Visst är det något speciellt med småhus. Jag är också förtjust i dem. Dina små filthus är jättesöta. Mycket bra pyssel 🙂

  Jag önskar dig en fin dag!
  Kram Sofia

 9. Vi kan bara instämma i kören av hyllningar! Du är fantastisk!
  Hälsar Karin & Freja, som raskt plockar fram filttyg i alla färger och sätter igång!

 10. These are AMAZING!!! I don’t know how you find the time to craft such lovely things day after day….But, I am sure glad you do..and Thank you for the links to the instructions!

  • Michaelanne: Thank YOU! It’s comments like yours that boost me with inspiration! 🙂

 11. The template/tutorial page seems to be gone and I can’t find anyone who has shared an updated page link as all of them point to the same one. I love this project. I just can’t find the template anywhere.

 12. Satina: Thanks for letting me know. I found the template and updated the link. 🙂 /Helena

 13. Pingback: Dagens pyssel, filthjärtan -Craft of the Day, felt hearts | Craft & Creativity

Leave a Reply

Your email address will not be published.