Semmeldag – Fat Tuesday

Fettisdag idag och gillar man semlor är det förstås en riktig höjdardag! Mina minisemlor är bakade med recept från Mia Öhrns bok Semlor, men andra bra recept finns på Helt Enkelt och IcaKuriren.se till exempel. Idag hinner jag inte baka några semlor men ett konditoribesök måste jag få till!

För er som vill ha variation på era semlor så jag kan rekommendera Stjärnsemlor hos Kinoko, Yosofines Semlor med rosa fluff eller Blåbärssemlor hos Vardaxlyx.

——–

In Sweden we call this day Semmeldagen or Fettisdagen, according to Wikipedia best translated to “Fat Tuesday” or “Shrove Tuesday”, and comparable to “Pancake day” in the UK and in Australia. We Swedes celebrated this day by eating a type of pastry called Semla (a cardamon spiced wheat bun filled with almond paste and topped with whipped cream). Some eat it in a bowl of hot milk = “Hetvägg”. For a recipe in English, please click here. I made mine miniature sized. That way you can eat more of them … 

21 thoughts on “Semmeldag – Fat Tuesday

 1. Eftersom jag inte gjort alla semlor ännu tackar jag för den fina inspirationen för nu blir det rosa fluff och blåbär också:-).

 2. What an awesome occasion 🙂 I would love to have something like this in Germany. Instead, we have carnival at the moment and everyone around here turned crazy *notlike*
  Next year, I will try and pay you a visit 😉
  Best wishes
  Kathrin

 3. This looks so yummy! Happy Fat/Shrove Tuesday 🙂 here in the US our church is serving pancakes as well. I think I like this better though!

 4. Mia: Kul! Det såg så himla gott ut, både med rosa fluff och med blåbär. 🙂

  Kathrin: Yes, do that! I think you would love semmeldagen! 🙂

  Kungen & Majkis, Carin och Singoalla: Jag skickar några virtuella semlor till er! 😀

  Heather: Thanks! Pancakes are pretty delicious too. 🙂

 5. Hej och hallå…..ojojoj, nu har jag försjunkit i din sida och alla länkar som du har, nja inte alla….ännu!!! Men så mycket idéer du har och du har funnit, fantastiskt, jag bara njuter av allt och alla fina foton….inspirerande…….Tack så mycket!
  Kram Ulrika

 6. Mmm, jag älskar semlor… vi väntar lite tills alla i familjen är pigga igen, förhoppningsvis imorgon.
  Jag har börjat samla kapsyler nu förresten, men vi dricker för dåligt märker jag! Nu vill jag ju pyssla med en gång 🙂
  Hej på dig!
  Kram
  Susanne

 7. Tracey: Thank you!

  Kicki, Creando: Den var god också… 😉

  Fiffiga systrar: Det är tur man kan äta semlor på fler dagar, till exempel onsdagar… fetonsdag kanske det får kallas då? 🙂

  Ulrika: Stort tack! Jag blir så himla glad när någon skriver att de inspireras av mina pyssel! Kram

  Susanne: Hoppas ni piggat på er och får njuta av lite semlor! Det ska bli kul att se vad som blir av dina kapsyler! Kram.

  Vardaxlyx: Tack for din underbara kommentar! <3

  Hannah: Semlor is the greatest, so delicious!

 8. Pingback: Food | Pearltrees

Leave a Reply

Your email address will not be published.