Bokåtervinning – Recycling old books

Efter pärlträffen förra helgen var jag och mamma på loppis. Jag var på jakt efter gamla böcker och fick med mig sju tunga, tjocka uppslagsböcker hem. Jag ville testa en pyssel med utklippta pappershus runt ljushållare, som jag sett bland annat hos Sweet Paul.

After the bead meet last weekend, my mom and I went to a flea market. I was on the search for old books and I brought seven heavy encyclopedias with me home. The plan was to make paper house candle holders, like those I’ve seen at Sweet Paul’s.   

Det var egentligen fotografier på hus jag var ute efter men de lexikon och historieböcker jag fick med mig hem innehöll även vackra bilder på växter, djur, målningar och kartor. Massor med pysselmaterial för framtiden! Som den bokälskare jag är gjorde det lite ont i hjärtat att riva sönder böckerna men jag tröstade mig själv med att de var slitna och att de bara kostade 1 krona styck. Plus att de antagligen kommer sprida mer glädje som inredningsdetaljer än som dammiga gamla böcker på en loppis.
—–
It was originally looking for pictures of old houses, but the dictionaries and history books I came home with also contained beautiful illustrations of flowers, animals, paintings and maps. Lots of material for future crafting! Being the bookwork I am, it was with a little sadness in my heart that I tore the books apart. I consoled myself with the fact that the books were worn and only cost me 1 SEK (10 cent) each. Plus, they are likely to spread more joy as interior accents than dusty old books at a flea shop. 

Jag klippte ut husen med en sax och skar ut några av fönstren med en hobbykniv, för att skapa en genomlysningseffekt. Sedan satte jag papperet runt dricksglas och tejpade ihop på baksidan. Slutligen klippte bort överflödigt papper för att passa glasets form. En annan idé för återvinning kan vara att använda gammal glasburkar.
—-
I cut out the houses with a pair of scissors and cut out a couple of the windows with an exacto knife to create a transparency effect. I wrapped the paper around small drinking glasses and and secured with tape at the back. Finally, I cut away any access paper. Another idea for recycling could be to use old jars instead of glasses. 

   
När jag väl var varm i kläderna fortsatte jag med kartorna och gjorde likadant med dem. /
While I was on a roll, I did the same with the maps. 


En gammal florabok som jag loppisfyndat tidigare fick också vara med och bidra till samlingen av ljuslyktor. De blev nästan finast av alla, tycker jag. Florabilder har jag använt förut när jag tejpade upp dem i hallen på övervåningen. /
An old botanical book from a previous flea market bargain-hunt also contributed to my collection of votives. I think they turned out to be the prettiest of them all. I’ve used botanical pictures before when I taped them to a wall in our upstairs hallway. 

71 thoughts on “Bokåtervinning – Recycling old books

 1. Åhhh!!! Jag älskar denna idéen!! Verkligen!
  Vill bara hem och pyssla nuuuu! 🙂

  Det här kommer jag definitivt att testa. En perfekt kombo av två underbara ting – böcker och ljus!

  Kram Jennica

 2. Ej hvor er de fine! Nemme og billige. 🙂 Følger dig både på pinterest og facebook, er stor fan af din kreativitet. 🙂

 3. Den här idén är så himla bra, jag gillar smarta sätt att återanvända gamla böcker. Har ett antal liggande ute i garaget som min man ärvt…

 4. Så snyggt det blev! Har också velat testa dessa men Freja vill göra annat – och nu har vi gjort massor av ljus, ljusstakar och tändsticksaskar. Pinnar det här till en dag när jag får pyssla själv 😉

 5. Så tjusigt! Jag kände mig lite skeptisk när jag såg rubriken, för jag är också bokälskare. Men jag ändrade snabbt uppfattning när jag såg resultatet. Snacka om proffsigt!

 6. Så snyggt, Helena! Det passar ju perfekt så här års när man liksom vill tända massor med ljus om kvällarna. Jag har inte riktigt vant mig vid mörkret ännu … men snart så fattar jag nog att det tydligen ska vara mörkt större delen av dygnet 😉

  Hoppas att du har det bra och att du får en härlig dag!
  Kram Sofia

 7. Så fint! Ett pyssel som jag tror att treåringen tom kan vara med på så det får nog provas i helgen. Får åka ut på loppisrunda efter jobbet idag 🙂
  Tack för fina tips, ska även höstduka men idéer från dig på söndag…

 8. Här sitter jag och sippar kaffe och googlade galge med pärlor så hamnade jag här och blev fast, vilka pysseltips, det kliar i fingrarna!
  Craftandcrativity.com hamnar direkt under mina favoriter 🙂
  Trevlig helg!

 9. Pingback: Week on the web : Rikki's Teleidoscope

 10. ÅÅÅ sååå fina!!!attans att jag ska sova nu,annars hade jag börjat direkt med dessa,men undrar vilket lim?så jag inte tar något som blir kletigt o fult som sedan syns på insidan!

 11. Pingback: DIY-Dienstag | Großstadtprinzessin

 12. Pingback: Beutiful Homes of England

 13. Pingback: Mer bokåtervinning – More bookrecycling | Craft & Creativity

 14. Pingback: Paper Candle Wraps · Candle Making | CraftGossip.com

 15. Otroligt vackert resultat! Måste verkligen prova detta. Jag vill även säga att jag delade detta på min blogg. Men självklart länkade jag tillbaka hit och sa varifrån jag tagit bilden. Vill tacka för en underbar blogg full med underbara tips och idéer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.